17 april 2019

Teknikåttan regionfinal 2019

Minervaskolans klass 8d och 8e hade kvalificerat sig till regionsfinalen i den rikstäckande tävlingen Teknikåttan, som avgjordes 11/4 på Umeå Universitet. Nio klasser från Norrland var där. De var indelade i tre semifinaler och vinnarna skulle mötas i en regionsfinal om vilken klass som ska vara Norrlands bidrag i riksfinalen senare i vår.

Tävlingen består av fyra moment; en frågesport, en konstruktion med timer som helt mekaniskt ska välta en burk efter exakt fem minuter, en kodövning med spelkort och schackpjäser samt en blogg. Alla deltävlingar förutom frågesporten skulle förberedas innan tävlingen.

Läs mer här: http://www.teknikattan.se

Klass 8e kämpade hårt och var mycket duktiga i frågesporten. Det räckte tyvärr inte till avancemang.

Klass 8d vann sin semifinal, trots en otursam start med konstruktionen. Kodningstävlingen var enkel tyckte de som hade jobbat med den och de fick följaktligen full pott. Även bloggen var perfekt och gav max antal poäng. I frågesporten var klass 8d:s representanter mycket kunniga och kvicktänkta och svarade rätt på nästan allt. Segern var bärgad!

I panelen: Leo Forsberg, Sigrid Pilebro och Oskar Öhman

Strax därefter var det dags för den stora finalen med ett lag från Örnsköldsvik, ett lag från Härnösand och klass 8d på Minervaskolan i Umeå.

Efter en tävling med stor variation på frågorna så var det endast en poäng som skilde Minervaskolans lag från segern. Härnösandslaget vann.

En av de tävlande eleverna sade: ”Det är surt att inte vinna! Jag är besviken men jag förstår samtidigt att vi gjorde en jättebra prestation. Jag är nog mest stolt över klassens insats, trots allt. Dessutom var det kul att tävla.”

Organisatörerna på Umeå Universitet hade planerat allt på bästa sätt. När klasserna inte tävlade hade de ett program med spännande föreläsningar, några teoretiska och andra praktiska.

Text och foto: Erik Mo